Scandinavia (2)

Reisroute: Stockholm – Oslo – Bergen

Na het lezen van mijn laatste bericht, las het was gehaast. Maar dat was ik niet. Haast kun je ook niet hebben aangezien de treinreis naar Oslo mij 6,5 uur kostte. Uren waarin ik mij van de ene naar de andere verbazing vergaf. Van een Middeleeuwse stad de heuvels in en vervolgens een gebied met meren en bossen doorkruisen. Eigenlijk met geen pen te beschrijven. Lime groen, donkergroen, felgroen, je komt het allemaal tegen als je de ongerepte naaldbossen tegen de steile hellingen ziet opdoemen. Dankzij de laatste ijstijd zijn deze landschappen met de talloze meren ontstaan en kan ik daar vollop van genieten. Tot Oslo nadert…. via een héle lange tunnel. Iets waar ik later gewend aan zal raken.

Oslo
Oslo is ronduit gaaf, maar ziekelijk duur. Eerst maar even de stad inlopen die lekker compact is in vergelijking tot Stockholm. In de bergen gebouwd en flink verspreid. Niet veel bezienswaardigheden op een aantal oude kathedralen en panden na. De gaafheid zit in de ligging, aan een fjord. Hoge rotwanden van 500 meter die loodrecht het water uitsteken met daartussen een brede waterweg met een diepe blauwe kleur. En diep is het water met 700 meter. De laatste resten sneeuw en de groene naaldbomen domineren de kleuren met daartussen grijze rotsen. In het verlden moest deze stad ook goed verdedigd worden. Daarom is er een fort met een kasteel gebouwd. Van hier kun je de stad mooi overzien en krijg je een gevoel hoe ze indringers kapotschoten… ja dat laatste is luguber, maar dat gebeurde wel zo.

Trouwens, het regeringsgebouw en het gemeentehuis zijn lelijk…. niet normaal. maar hé, dat geeft wel weer charme.

Om het volgende stukje te snappen moet je dit weten: Noorwegen is héél duur, echt te ziek gewoon. Dat komt doordat de vondst van olie de economie zo enorm heeft doen groeien, dat de levensstandaard megahoog is. Pasta kost gewoon asociaal 2 euro en brood 3,60! Dat betekent dat de Noren zich van alles kunnen veroorloven. Winkelcentra en culturele instellingen genoeg. Eentje is het noemen waard: het Oslo City museum. Als een gletsjer aan het water is dit het symbool van moderne architectuur. Wit en glimmend. Ik ben er niet in, maar op geweest om eens te zien hoe dat gebouw in elkaar zit. Nou, er veel details waardoor je eigenlijk je afvraagt hoe ze het in hemelsnaam hebben gebouwd.

Bergen
Dit is dan mijn volgende bestemming die bereik per trein. De reis is door de bergen en over een ijsplateau gegaan en heeft adembenemnde uitzichten opgeleverd om niet te spreken over de overuren die mijn camera heeft gedraaid.Eenmaal in Bergen aangekomen heb ik lekker rondgebanjerd in het onwijs oude Bryggen (Middeleeuwse UNESCO havenplaats) met smalle steegjes en houten gebouwen. Tegenwoordig is er niet veel meer over van de houten huizen, maar Bergen heeft wel het meeste weten te behoeden van het vuur. Deze plek leent zich goed om de fjorden beter te verkennen en in het bos rond te lopen. Iets wat ik ok heb gedaan. Natuur, ongereptheid en historie zijn de sleutelwoorden.

En zo denk ik zeker terug aan Noorwegen. Als ik weer wat heb gespaard, gaat mijn reis vervolgd worden richting Noorkaap.

Ha det så bra och vi nästa resa.

Hej då! 🙂