Malmö & Göteborg

Reisroute: Amsterdam – Kopenhagen – Malmo – Lund – Goteborg – Oslo – Kristiansand – Stavanger – Amsterdam

Malmö

Ik verruil maandag Kopenhagen voor Malmo. Het eerste wat ik zie als ik de lange brug over ben is een enorme IKEA. Een Zweedse wist mij te vertellen dat dit de grootste was van de wereld. Van Malmo had ik altijd het idee van een vieze industriestad. Er blijkt niets van waar te zijn. Het centrum juist erg mooi met grote pleinen Stortorget en Gustav Adolfs Torg. De Twisted Tower vond ik zelf eigenlijk wel ‘e’en van de gaafste objecten. Europa’s hoogste appartemententoren in een nieuwe wijk. Deze wijk is volledig klimaatneutraal ingericht met oog voor waterberging en habitats voor vogels, insecten, afmfibieen en reptielen. De stad zal naar verwachting in 2020 volledig klimaatneutraal zijn. En die inzet zie je overal terug. De stad is jong en dynamisch met misschien wel de jongste universiteit van het continent: gestart in 2002.

Eigenlijk dezelfde kenmerken voor Lund, maar dan is deze universiteit veel ouder. Het ook een stuk knusser. Ik had aardig weer en heb de stad in ongeveer een halve dag bekeken. Aanraders zijn om zeker een kijkje te nemen in de botanische tuin (volgens mij niet bevroren toen).

Het ziet er naar uit dat dit een van de eerste steden van Europa zal zijn waar klimaatneutraal geleefd wordt. Het trekt veel jongeren en innovatieve instelingen naar de stad. Als ik de stad verlaat denk ik even aan Nederland: ” wat een stelletje mietjes… totaal visieloos… een gemiste kans”.

Göteborg

Na Lund zet ik mijn reis voort per trein naar de stad Göteborg. De trein gaat deels langs de kust, waardoor ik de door de zon opgelichte sneeuwlandschappen aanschouw. Ook deze stad doet qua centrum typisch Scandinavisch aan. Alleen net een slagje groter. Deze stad heeft niet alleen veel te bieden in de stad maar ook daarbuiten. Een goedkope 3-dagenkaart voor al het openbaar vervoer brengt mij bij het Donso-Vrango Park. Gelegen op een eiland voor de kust waar net anderhalf mens op woont. Hierna ga ik van deze veerdiensten houden, heerlijk vervoer gewoon. Dat ijs dat wegknettert en bevroren stukken zee. Te bizar gewoon. Maar ik dwaal af. Ondanks dat alles bedekt ligt onder een flinke laag sneeuw weet ik nog wat zeldzame planten tegen te komen met onwaarschijnlijk veel kleur: rood, blauw, groen. Eigenlijk mag ik er niet komen, maar als bioloog weet je wat je doet 😉 Dit bezoek kan ik als hoogtepunt rekenen van mijn bezoek aan de 2e stad van het land. En veder: de boottrip door de haven valt vies tegen. En iedereen maar foto’s nemen…. waarschijnlijk hebben ze Rotterdam nog niet gezien… Ook hier de ene mall na de andere mall, zolang de Zweden blijven kopen. De laatste dagen waait tenslotte een koude wind, dus schuilplaats genoeg. Toch begeef ik mij lekker in Gamla Stan… of ja eigenlijk je het Haga. Met de mooie gebouwen als de Hagankyrka (spreek uit: hagantjuurka), Saluhallen (markthal) en de Feskenkyrka (spreek uit als ” feskentjuurka” = vismarkt)
Als je de tijd hebt, dan moet je zeker naar Slottskogen. Een kasteel op een heuvel tegen de stad aan. Vanaf hier moet je de kleurveranderingen van de vele parken zien als het lente wordt. Wat ik nu zie is toch meer een witte gloed van sneeuw. Maar omdat het verder weg zit, heb je hier wel het kasteel voor je alleen.

De tweede stad van het land laat bij een goede indruk achter. Het is alleen jammer dat ik hier geen andere backpackers of Couchsurfers tegenkom. Dat komt omdat ik alles op het laatste moement probeerde te regelen… en mijn hersenen in een bevriestoestand waren om op een mooi idee te komen denk ik.
Mijn reis zet ik voort naar Oslo. Weer per trein en vrij goedkoop. Dat laatste lijkt ondenkbaar… maar toch lukt het voor 9 euro!

Na Goteborg arriveer ik laat in Oslo om te gaan slapen in een hostel. Hier haalde ik een stunt uit door een 6-beddorm uit te kiezen die wat duurder was. Uiteindelijk was ik alleen voor een prikkie in deze privekamer…
Goed uitgeslapen vervolg ik mijn reis naar Kristiansand en Stavanger.