Mozartstad

Reisroute: Utrecht – Munchen – Salzburg – Den Haag

Hoofdstad der chagrijnigheid – München

De milieuvriendelijke reis begint in Utrecht en brengt mij in Bayern, Munchen. Helaas is het nacht en zie ik niet veel van het landschap, maar dat het fraai is, weet ik zeker door de silhouten van van de heuvels en de Rijnvallei.

In Munchen heb op mijn eerste dag de fiets gepakt en ben meteen richting het centrum gegaan. Het stadhuis en de kathedraal stonden er mooi bij op Marienplattz. Zeker een hoogtepunt voor een doorsnee toerist. Alhoewel de gebouwen mooi zijn en het stadscentrum al voor voldoening zorgen; herbergt Munchen nog twee andere geheimen.

Het eerste is toch wel de onvriendelijkheid en chagerijnigheid. Je hoeft maar per ongeluk iets te bestellen in de winkel en mee te nemen naar hun terras of je krijgt een paar sneers naar je hoofd geslingerd. Blijkbaar kost het een Bayern ook veel moeite om iets van je te hebben door de vragende vorm te gebruiken. Zo van: beveel is beveel…. Je gaat je toch langzaam realiseren waarom juist Hitler hier veel voet aan de grond kreeg.

Het andere is de mooie ligging van Munchen. De vele parken, waaronder de Englische Garten zijn een oase van rust voor de mens en een toevluchtsoord voor vele stadsdieren. Terwijl ik op weg naar deze tuin ben, kom ik de rivier tegen die de stad doorsnijdt. Hier ligt een fantastisch fietspad die je langs dessen rivieren en groene zomen heen leidt. Daarmee kan deze stad zich oprecht fietsstad nummer één van Duitsland noemen. Nu moet ik wel weer energie sparen voor mijn trip naar Oostenrijk…. morgen te weten!

Salzburg
Op zaterdag was het tijd voor mijn eerste bezoek aan Oostenrijk: Salzburg. Een schitterend stadje met een prachtige ligging. Het is als dagtrip prima te combineren met Munchen en de treinreis gaat door de bergen en dalen van Bayern met mooie vergezichten. Het schijnt dat dit het treinalternatief voor de Bayern-Srasse, die je met de auto kunt afleggen.
De Alt-Stadt (het oude stadscentrum) is de toeristische zone. Wat de moeite waard is om te bezoeken is het geboortehuis van Mozart en de kloosters van Salzburg. Het laatste is gebouwd in de rotsen en spreekt tot de verbeelding. Vanuit de ramen van dit klooster kun je de schoonheid van de kerkhof mooi aanschouwen. Persoonlijk vind ik de opzet van een vrij toegankelijk graf wel goed. Al sinds 1664 is dat al het geval.
Veder kom je Mozart overal tegen… nou ja… niet i het echt dan. Misschien een wat overkill aan Mozart, maar door al deze concerten en shows is het wel gezellig op straat. In Salzburg moet je zeker de Mozartballen proeven. Dit zijn van die chocoladeballen met pistache. Koop alleen nooit die goedkope troep, want anders heb je echt smerige.

Aangezien ik bij deze heb besloten Oostenrijk zeker nogmaals te bezoeken, heb ik hier niet overnacht.

München
Terug in München heb ik zondag een rustig dagje gehad. Een fietstocht naar Schloss Neuschwanstein met de tuinen die daarbij horen. Voor vele Munchers is dit een recreatiepark bij uitstek. Het slot is groot, maar heeft niet de franje die je zou verwachten. waarschijnlijk kwam het door zo een chagrijnig Duitse Koning… Afijn, de tuin was des de gaver, volledig in Franse stijl. Het heeft ook ontzettend veel weg van de tuin bij Versailles in Parijs. Ongelofelijk. Voor veel stadsdieren is dit ook weer een mooie toevluchtsoord. De IJsvogel en talloze soorten niet-gangbare eenden komen hier wel voor. Het weer was goed, dus we zijn maar eens richting stad vertrokken voor een biertje en de WK-voetbalwedstrijden. Wat echt een slecht idee was…. Engeland verloor, Mexico ook … Tja… je kunt blijkbaar niet alles hebben op reis 😉
In de avond begeef ik mij richting treinstation, want morgen is voor mij alweer business as usual.

Ik kan nu weer uitkijken naar mijn trip naar Ierland… =)