Hammocking in Belize

Reisroute: Punta Gorda (Guatemala) – Placencia – Caye Caulker – Belize City – Orange Walk – Lamanai – Tulum (Mexico)

Hoi lieve vrienden en familie,

Alweer een berichtje verder en een land verder. Nu vanuit Belize, het laatste Centraal Amerikaanse land en waar alles anders is. Hopelijk gaat het in de laaglanden net zo goed!

De trip
Maar voordat ik het land nog binnen was, ging het even mis met m’n maag. In Livingston, de avond voor vertrek in Guatemala, werd de laatste maaltijd niet geheel geaccepteerd door mijn maag. Geen buikpijn, maar wel een ronddraaiend gevoel op de dag van vertrek; de volgende ochtend. En dat gezegd, ik moest met de boot naar Belize… Bij de boot vroeg ik of ik achterin kon zitten, in de schaduw, omdat ik een groot kotsrisico liep. Ik kreeg als antwoord dat de zee erg kalm was… ik eindigde dus voorin in de zon. Eenmaal onderwqeg begaf mijn maag het. Schijnbaar vloog de inhoud door de lucht en werden mensen geraakt. Het enige wat ik nog kon doen was opgelucht adem halen en me lach inhouden toen ik iedereen de resten van hun gezicht aan het vegen waren. Ach, ik kwam Belize fit binnen.

Echt Centraal Amerika?
Ineens is alles anders. De taal is Engels met een vrolijke manier van spreken; zingend. De muziek is niet meer reggaeton, maar raggaeton-ton=raggae :). De cultuur is vooral niks doen. De grootste sport, hangmatten (hammocking, engels), is veruit het populairst. Geen probleem zogezegd. Het was in ieder geval goed te merken toen ik voet aan wal zette in Punta Gorda. Vanuit hier heb ik koers gezet naar Placencia. een dorp alleen bereikbaar over water, met de Hokey Pokey Water Taxi; hoe verzinnen ze het. In ieder geval een fijne plaats om te zwemmen en op het strand te hangen. Oh ja, het hele dorp is op het strand en de enige weg is een betonnen voetpad van 1 m. breed. Alleen rondhangen naast het 1 naar grootste rif ter wereld is zonde, dus had ik na een dag doorgereisd.

Zeeleven, te mooi!
In mijn volgende bestemming, Caye Caulker, heb ik vooral genorkeld om het koraalrif te ontdekken. Dit heb ik gedaan met: Ragga Muffin… en ja, hoe verzinnen ze het weer. Relaxed, met cocktails en raggaemuziek doorkruisden we het blauw, groene water.
Ondanks in me broek schijt in water meer dan 1 m. diep heb ik toch gesnorkeld. Gelukkig maar, want met me onderwatercamera heb ik toch een van de mooiste dingen vastgelegd. Verschillende soorten koraal met nog veel meer soorten visjes. Verder baracuda’s die vlak onder me buik langszwommen en het aller aller mooiste: mijn hawksbill turtle op 2 meter afstand. Lief grazend en toen opeens kwam hij naar boven om lucht te happen…. Tja alles heeft toch diepe indruk op me gemaakt en snorkelen kan ik nu vrij relax vytorin 10 40 generic. De lijst werd completer toen ik nog meer tours deed: nurse sharks van bijna 2 meter en zeekoeien waren nog een paar hoogtepunten. Groot, groter, grootst en gekleurder hoe beter. Dat is wat geldt in het mooie koraalrif. Overigens weret ik nog niet hoeveel foto’s zijn gelukt.
De parkrangers en de manier van natuurbescherming in Belize is zeer goed. Het rif wordt constant gepatrouileerd en in dorpen en steden vind je allemaal borden met de meest leuke teksten (zie foto’s). Daarnaast wordt op schgool veel gedaan aan milieubewustzijn. Dat is nou net de reden waarom Belize zo tof is om te bezoeken.

Lamanai
Vooral diep in de jungle vind je nog Maya Tempels. Op weg naar Lamanai heb ik weer tig dieren gespot met mijn gids. Ik heb er erg van genoten. Cultureel en historisch is Belize ook al compleet. Kijk vooral naar de foto’s!
Belize rocks! ik begin hyper te worden….

mijn reis gaat verder naar Mexico, Tulum en Cancun, vanwaar ik mijn vlucht naar Cuba heb.

Hou de zomer in het land, binnenkort dus nieuws uit het Salsa land!

You betta Belize it!

Groetjes Amar