Ya Mon!

Reisroute: Havana (Cuba), Montego Bay – Ocho Rios – Kingston – Nine Mile Village – Ys Falls – Black River – Negril – Montego Bay, Havana (Cuba)

Ya Mon! Welcome to Jamaica mon. Enjoy your stay in our green yellow, black country. Don’t forget, we jerk it, you work it! Dit was zo een beetje mijn verwelkoming in Jamaica; de sfeer was meteen relax. De reggae muziek bonzend door de ramen van de auto’s en vanuit de huizen in de straat. De rastavlag overal hangend in de starten en de aanwezigheid van Jamaica’s held: Bob Marley. Dat is Jamaica samenvattend, maar er is zoveel meer.

Een bezoek aan dit eiland heeftb iets te doen met Bob Marley. In Kingston, in zijn oude huis, heeft zijn vrouw een museum ingericht. Het gaf een mooie kijk in zijn leven. Deze rastafarie held was zeer gelovig en leefde op zo natuurlijk mogelijke wijze. Geen suiker, geen zout, geen gefabriceerd voedsel, melk of iets dergelijks. En wie wist dat dat Bob een politieke moordaanslag in zijn huis overleefde? De kogelgaten in de muren zijn het bewijs voor dit drama, maar dat Bob sinds dat moment met een kogel in zijn rechterarm heeft rondgelopen, weten maar weinig mensen. Heel erg intrigerend en voorbeeldig.

Bob Marley is in zijn geboorteplaats, Nine Mile Village, opgegroeid en begraven. Een bijzondere rondleiding van een achterneef bracht ons langs de plek waar hij geboren is en als kleine baby heeft geslapen. Daarna heeft6 hij muziek geschreven en inspiratie gedaan op zijn plek: Zion’s Rock, oftewel de rock of inspiration. Tijdens het blowen kreeg hij de meest fantastische ingevingen. De geel, rood, groen gekleurde steen werd door hem omgedoopt tot de heilige Zion’s Rock, omdat hij daarin geloofde. De rondleiding voerde uiteindelijke langs de plek waar hij ligt begraven. In een kapel is een reusachtig graf in Ethiopische stijl, het Masoleum, waar hij met zijn gitaar en Bijbel ligt. Erg indrukwekkend en bijzonder. Het zwart in de Jamaicaanse vlag staat voor het verleden; de slavernij. Ook dit is belangrijke historie.

Het groen staat voor de natuur. Na het zien van het bosrijke gebergte met de mooie watervallen, Ys en Dunn’s, snap ik waarom. De boottocht bij Black River in de Great Morass voer door een van ‘s werelds belangrijkste wetlands. Vol met vogels en krokodillen. Dit was een onvergetelijke ervaring en gaf inzicht in dit kwetsbare ecosysteem.

Het geel staat voor de zon. De stranden in Negril zijn ronduit schoonheden. Het koraalrif behoort ook tot een van de mooiste. Daarnaast heeft het eiland zoveel te bieden. Denk aan de talloze vruchten (ik zat er helemaal vol mee) en de Jerk, het bekende geroosterde vlees of groente. Overheerlijk. Als bonus krijg je de aardige bevolking erbij…. een paradijs.

Ik heb ervan genoten, maar helaas ga ik zondag terug naar Cuba. Nou ja, helaas, weer nieuwe avonturen.
Tot dan 馃檪